İzocam ile yangına karşı yalıtımlı savunma!

İzocam ile yangına karşı yalıtımlı savunma!

 Her yıl 25 Eylül haftası Türkiye’de “Yangından Korunma Haftası” olarak kutlanıyor. Yangından korunmanın, can ve mal kayıplarına engel olmanın en önemli yollarından birisi de doğru uygulanmış “yalıtım”... İzocam yangın konusuna kamuoyunun dikkatini tam da bu noktada çekiyor ve tam anlamıyla yangın güvenliği sağlanmasının, ilgili yönetmeliğe uygun olarak yalıtımı yapılmış binalarla ve Taşyünü kullanımıyla mümkün olabileceğini vurguluyor.

“Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” kapsamında yangında can ve mal kaybı yaşanmaması için doğru yalıtım konusunu A’dan Z’ye el alıyor.

 

  Gerek oturduğumuz binalarda gerekse sanayi yapılarında ya da hastane, AVM, spor salonu  gibi toplu mekanlarda meydana gelebilecek olası yangınlar telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olabiliyor. Özellikle de büyük kentlerde itfaiyenin ulaşmakta zorlandığı dar sokaklar, son dönemde inşaa edilen yüksek katlı binalar yangınların ciddi boyutlara varmasına sebep olabiliyor. İzocam yangın felaketinden korunmada “doğru malzeme ile uygulanan kalın yalıtımın” önemine dikkat çekiyor. Yüksek bir binada uygulanması gereken yalıtım ile site veya sokak arasında bulunan binalara uygulanması gereken yalıtım şeklinin uzmanlarca değerlendirilerek, doğru kişilerce, doğru malzeme ile ve doğru kalınlıkta uygulanması can ve mal kayıplarını büyük oranda azaltıyor.

 

  A1 sınıfı taşyünü ile bina cephelerine, pencere kenarlarına ve kat aralarına yapılacak yalıtım olası bir yangın sırasında zaman kazandırıyor. Taşyünü ile yalıtılmış bir bina kolay tutuşmuyor ve duman yaymıyor. Yangında en önemli hususlardan biri olan dumandan etkileşim ise engelleniyor. Taşyünü malzeme kullanılarak oluşturulacak yangın kompartımanları yangından kaçış anı ve itfaiyenin yetişmesi süreçleri için daha uzun bir zaman tanınmış oluyor.

 

  Kentsel dönüşümün yangın güvenliği için bir fırsat olduğunu belirten İzocam; binalar inşa edilirken zeminden çatıya, duvardan döşemeye ve tesisata kadar uygulanan etkili yalıtım sistemleri ile hem güvenlik sağlandığını hem de enerji tasarrufuna katkıda bulunulduğunu belirtiyor. Binalarda oluşabilecek yangınlara karşı, yangın güvenliği sağlamanın yolunun aktif önlemlerin yanında, öncelikle pasif önlemlerden dolayısıyla da yalıtımdan geçtiğini belirten İzocam, kamuoyundaki yangın güvenliği bilincinin oluşturulmasının can ve mal güvenliği açısından önemli rol oynadığını söylüyor. “Ev sahibi olmak isteyen veya mevcut evinin, binasının yalıtımını yaptıracak olanlara da burada büyük görev düşüyor ve toplumumuzun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yeni ev alacakların binanın yalıtım detaylarını, yangın güvenliğini sorgulaması çok önemli… İlgili yönetmeliğe göre yüksek binalarda cephelerinde ve kat aralarında yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemelerin kullanımı zorunlu hale getirildi. Bunun yanı sıra olası bir yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla yapının ana konstrüksiyonu ile katlar arası noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanımlanan noktalarında yangın bariyerleri mutlaka oluşturulması gerekiyor. Özellikle yüksek binalarda, giydirme cephe uygulamalarında mineral yünler olarak adlandırılan camyünü ve taşyünü kullanılması büyük önem taşıyor. Isıya dayanıklı olan camyünü ve taşyünü yangın yalıtımında yüksek korunum sağlıyor ” diyor.

 

  Özellikle sanayi binalarında kullanılan İzocam Tekiz ürünleri fabrikalar ve üretim merkezlerinde de yangın güvenliği konusunda etkili çözüm sunuyor. İzocam, Tekiz markalı taşyünü çatı panel ile REI 120 yangın dayanımı sertifikası almaya hak kazandı. Ayrıca İzocam, Tekiz Taşyünü yalıtımlı cephe paneli ile de bütünlük ve yalıtım kriterlerinde 60 dakika (EI60) ve bütünlük kriterlerinde (E120) yangın dayanımlı panel sertifikasının da sahibi olduğunun altı  çiziliyor.